Drukuj

Zamek Dubiecko, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to założona w XVI wieku fortalicja, której obecny kształt jest efektem przebudowy z lat 1771-1790. Jego właścicielami była m.in. rodzina Stadnickich i Krasickich. Po tych ostatnich zamek przeszedł prawem spadku na hrabiów Konarskich.

Zabudowania otacza jeden z najlepiej zachowanych parków historycznych w regionie. Najliczniej występują tam dęby, od których pochodzi nazwa miejscowości Dubiecko. Park z unikatowymi gatunkami drzew (najokazalszy jest dąb szypułkowy o obwodzie pnia 633 cm), założony w XVIII w. przez Różę z Charczewskich, żonę Antoniego Krasickiego i bratową Ignacego Krasickiego.

Na zamku 3 lutego 1735 r. urodził się Ignacy Błażej Franciszek Krasicki, herbu Rogala, późniejszy biskup warmiński, arcybiskup gnieźnieński, książę sambijski, hrabia Świętego Cesarstwa Rzymskiego, kustosz kapituły katedralnej lwowskiej, a przede wszystkim poeta, prozaik i publicysta.

Wnętrza magnackiej siedziby – obecnie hotelu - zostały pieczołowicie odrestaurowane. Tam gdzie to było możliwe odtworzono dawne malowidła, w innych pomieszczeniach stworzono nowe, idealnie pasujące do charakteru zabytku. Całość sprawia wrażenie, że dawni, przedwojenni właściciele właśnie przed chwilą wyjechali na spacer, a służba sprząta pokoje pełne eleganckich mebli i drobiazgów. Ale to miejsce warto odwiedzić nie tylko dla obejrzenia jego wspaniałych wnętrz. Dla gości restauracji przygotowano dania związanych z tradycją kuchni staropolskiej.