Aktualności

W tygodniku „Świat i Ludzie” został zamieszczony artykuł o zamku w Krasiczynie k. Przemyśla. Nie tylko warto go przeczytać, ale przede wszystkim odwiedzić to miejsce.

Zamek na planie równoległego czworoboku – zbudowanego na przełomie XVI i XVII w. - jest jednym z piękniejszych skarbów architektury manierystycznej w Europie. O znaczeniu zamku w przeszłości świadczy fakt, że gościli w nim królowie polscy: Zygmunt III Waza, Władysław IV, Jan Kazimierz i August II. Na uwagę zasługują zachowane do dzisiaj bogato rzeźbione portale, loggie, arkady i unikalne dekoracje ścienne, tzw. sgraffita (ich całkowita powierzchnia to ok. 7000 m2). Otacza go park krajobrazowy, którego najstarsze fragmenty sięgają XVII wieku i mają charakter ogrodów geometrycznych w stylu francuskim. Już wtedy obok rezydencji Krasickich od strony wschodniej rozciągały się ogrody zwane „Zwierzyńcem".


Obecnie – oprócz sal muzealnych i wspaniałej kaplicy w Baszcie Boskiej porównywanej czasami do Kaplicy Zygmuntowskiej – zamek to obiekt hotelarsko-gastronomiczny. Trzygwiazdkowy Hotel Zamkowy oferuje bazę noclegową: 96 miejsc w pokojach 1-, 2- i 3-osobowych oraz w pokojach o podwyższonym standardzie znajdujących się w samym zamku, ale i Powozowni, a także pawilonach: Myśliwskim i Szwajcarskim.

Restauracja Zamkowa - na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - zlokalizowana we wnętrzach z przełomu XVI/XVII wieku, podtrzymuje tradycję polskiego stołu serwując potrawy kuchni staropolskiej, wplatając w nie harmonijnie światowe trendy kulinarne. Polecana jest szczególnie zupa z borowika lub dworska, schab z dzika, udziec z jelenia z blinami, czy łosoś z rydzami, a na deser gorąca szarlotka z sosem malinowym.

turystyka smaki zielone eprocarpathia